Toplanma Özgürlüğü

ANKARA ÜNİVERSİTESİ’NDE SOL GÖRÜŞLÜ ÖĞRENCİLERE PLANLI SALDIRI

İbrahim Keskin

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde sınav dönemi yaşanan saldırıları konuştuk.

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde muhalif öğrenciler planlı saldırı ve tehditlerin hedefi oldular. Darp edilen öğrenciler, birlikte hareket edip bir şekilde sınavlara girmenin yolunu buldular. Saldırgan gruplara polis tarafından henüz bir müdahale yok, öğrenciler kendi güvenliklerini kendilerinin sağlıyorlar.

Saldırgan gurup din ve bayrak içeren sloganlar atarak öğrencilerin okula ve sınavlara girmelerine müdahale ediyor, şiddete başvuruyorlar. Okul yönetiminden bu faşist gruba dahil öğrenciler hakkında henüz bir çalışma yok.

Yaşananları üniversiteden öğrenci ile konuştuk.

“Saldırlar sınav dönemlerinde tekrarlanıyor”

Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde Ocak ayında öğrencilere yönelik saldırılar yaşandı.  Okulun kafeteryasında iki öğrencinin darp edilmesi, okul içinde bir başka öğrenciye yönelik saldırılar gerçekleşti. Hemen sonraki gün okulun öğrenci işlerinden, sol kurumlarda faaliyet yürüten öğrencilerin sınav yerlerini öğrenip hukuk fakültesinde jilet ve taşlarla saldırdılar. Aynı gün 60 kişi kadar faşist bir kafede oturan sol görüşlü öğrencileri tekbirlerle taşladılar.

Konuya dair açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara şubesi “Muhalif öğrencilere yönelik gerçekleştirilen saldırıların sistematik olduğunu ve her sınav döneminde tekrarlandığını. Bu konuda ortaya çıkacak zararların baş sorumlularının, önlem almayan fakülte ve Üniversite yönetimi olacağını” belirtti.

“10 Ocak 2024 tarihinde Cebeci Kampüsü’ndeki muhalif öğrencilerin sınava girmeleri bu faşist çeteler tarafından engellenmiş, öğrencilerimiz darp edilmiştir. Bu saldırılar fakülte ve üniversite yönetiminin gerekli önlemleri almaması nedeniyle 11 Ocak 2024 tarihinde gün boyu devam etmiş ve birçok muhalif öğrenci darp edilmiştir. Kampüste eğitim öğretim hakkını gasp eden bu faşist çeteler iktidardan aldığı destekle tekbir getirerek kampüsün her tarafını savaş alanına çevirmiş ve hiçbir engelleme ile karşılaşmamıştır.”

“Sınava giderken bizi kampüs girişinde bekliyorlar”

Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsünde, geçtiğimiz hafta yaşananları üniversiteden D. U. isimli öğrenci ile konuştuk. Sınav dönemlerinde saldırıda bulunanlar farklı kişiler olsa da bağlı oldukları gruplar devamlılık gösteriyor. Bu gruplar, sol görüşlü öğrencileri, kendi üyelerine hedef gösterip planlı saldırılar yapıyor. Bu gruplar bazen bayrak, bazen din, bazen de sebep sunmaksızın bu öğrencileri sıkıştırıyor, tehdit ediyor ve darp ediyor.

İletişim kurduğumuz öğrenci “Yaklaşık 6 yıldır sınav döneminde Cebeci öğrencileri olarak ülkü ocakları tarafından saldırıya uğruyoruz” dedi. Bunun üzerine yaptığımız araştırmada Ankara Üniversitesi Cebeci kampüsü özelinde bu grupların yeni, olayların ilk olmadığını gördük.

“Bizi tehdit eden kişi polise talimat verdi”

Öğrenci, yaşananları şöyle anlattı: “Öğrenci işleri, bizim nerede olduğumuzu hangi sınava gireceğimizi bize saldıran ülkücü gruba söylüyordu.  Bize saldıran ülkücü grubun reisi N. isimli kişinin polise talimat verdiğine şahit olduk.”

Öğrenci, iki arkadaşına, ondan fazla kişinin saldırdığını belirtti:

“Final haftasının son günlerinde biri erkek ve biri kadın iki arkadaşımız üniversite kafeteryasında otururken, 10 kişilik erkek bir gurup; ‘Siz burada nasıl oturursunuz?’ diyerek arkadaşlarımız darp ettiler.”

Saldırı sonrası arkadaşlarının yüzlerinin yara bere içerisinde olduğunu, aynı gün içerisinde yine başka bir arkadaşına daha saldırdıklarını söyleyen D.U., fakülteleri kontrol altına almaya çalıştıklarını belirtti.

“O süreçte biz de ‘Cebeci forum’ adında bir topluluğun temellerini atmıştık. Bu topluluk sorunlarımıza dair çözümler arayacağımız bir toplam olarak işleyecekti. Olay üzerine, topluluk olarak sınavlara birlikte gitme kararı aldık. Bir önceki gün tek başına darp edilen arkadaşımızı arka kapıdan kimseye göstermeden, hukuk fakültesindeki dersliğine kadar eşlik edecektik, ancak koridorda yine aynı grupla karşılaştık ve reisleri bize ‘Sizi bulamayacağımızı mı sandınız öğrenci işlerinden öğrendik işte’ diyerek bağırıyordu, Ortadakinin ağzında jilet, üç kişinin elinde de kaldırım taşı vardı, sonra arbede başladı, polis ve güvenlik girdi araya, bir koridora sıkıştırıldık. Sonra bir depo sınıfa dönüştürüldü, saldırıya uğrayan öğrenci arkadaşlarım o sınıfta sınava girdi.”

“Günün sonunda bu grubun reisi N. isimli kişinin polise talimat verdiğine şahit olduk, Tam olarak şöyle demişti ‘Bunlar nasıl okula giriyor, benim müsadem olmadan bunları okula sokmayacaksınız. Bu günlük girsinler, çıksınlar, müsaade ediyorum ama yarın bunların okula girmesine müdahale edeceğiz’ diyordu. Polis ise ‘Bizim de elimizden birşey gelmiyor’ demekle yetindi.

“Sonraki gün daha da toplu gezmeye karar verdik. Hep birlikte Cebeci kampüs çevresindeki bir kafe de oturuyorduk, 12 kişilik bir grup kafeye girdiler, arbede yaşandı ve gittiler olay dağıldı. Bir süre sonra ülkücü bir kalabalıkla birlikte tekrar geldiler, tekbir diye bağırıyorlardı, yaklaşık 60 kişilik bir grupta, Bizde telaşla kapılara masa sandalye taşıdık, aşağıdan taş atarak başladılar saldırıya, taşlar tenteye takılıyordu. Bir yandan Kapılara dayanıyorduk açmamaları içi.  Bir vakit kendimizi bu şekilde savunmamızın sonrası, polisin de kapıyı açmaya çalıştığını gördük, ardından bize seslendi ‘Kapıyı aç devletin polisi geldi’ ben biraz yaklaştım ve ‘Siz bizim can güvenliğimizi sağlamıyorsun biz de kendi can güvenliğimizi sağlıyoruz’ dedim, ardından polisler ülkücü grubu dağıttı ve müzakere ettik ve sınıfa geçtik. 

“Ankara Eğitim-Sen’den akademisyenler geldi, ‘Yönetimle konuşacağız, bu saldırılarda payınızın olmadığını ifade edeceğiz, öğrenci işlerinden, sizin hakkınızda saldırgan gruba nasıl bilgi aktarıldığını araştıracağız, kamera kayıtlarını inceleyeceğiz’ diyerek desteklerini sundular.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button