Rojda Turgut
Haberin İngilizce / Kürtçe versiyonları için tıklayınız.
Çukurova Üniversitesi’nde yol yapım çalışmaları bağlı mağduriyetleri de beraberinde getiriyor.
Türkiye’nin yemyeşil kampüsü büyüleyici doğası başarılı akademik kadrosu ve kaliteli eğitimi ile gözde üniversitelerinden biri olan Çukurova Üniversitesi’nde öğrenciler uzun yıllardan beri devam eden yol yapım ve ıslah çalışmaları buna bağlı olarak da ulaşım sorunları nedeniyle mağduriyet yaşıyor.
Eskiyen binaların yenilenmesi ve aynı binada bulunan fakültelerin ayrılmasına paralel olarak fakülte binalarının taşındığı yeni alanlarda yaşanan bu sorunlar onlarca başvuru, dilekçe ve görüşmeye rağmen oldukça ağır ilerleyen bir süreçte çözüme kavuşmayı bekliyor. Bu sorun sadece kampüs içinde değil yurtlarda da yaşanıyor Buna bir de şehir içindeki çalışmaların yarattığı trafik sıkışıklığı eklenince mağduriyet de aynı oranda artıyor.
Ulaşım sorunu tacize de yol açıyor
Son yıllarda özellikle üniversitelerde de yeterince tedbir alınmadığı için önü alınamayan, kadınları birçok açıdan kısıtlayan taciz de bu sorunun beraberindeki bir parça olarak karşımıza çıkıyor.
Kadın öğrenciler birkaç yıl öncesine kadar özellikle bina yenileme ve taşıma işleminin ilk yaşandığı fakültelerden olan hukuk fakültesi ve civarında yeni fakülte binasının ana kampüsten uzak, yolun bozuk ve ulaşımın zor olması otobüslerin de bu civarda oldukça seyrek hatta hiç denebilecek kadar az hizmet veriyor olması nedeniyle yolların tenha olduğu ve defalarca kez tacize maruz kaldıklarını, erkek arkadaşları eşliğinde ya da toplu gruplar halinde eve, yurda, fakülteye ulaşım sağladıklarını belirtiyorlar.
Şu an için de hareketliliğin biraz daha artmış olmasına binaen taciz olaylarının daha az yaşandığı ancak uzaktan eğitimin yürütüldüğü, yolların ivedilikle yapılmaya en müsait olduğu zamanlardan biri olan pandemi dönemine rağmen hala yolların yeterince düzgün ve güvenli olmadığı, fakülte önlerinde yol yapım çalışmalarının yeni başladığı ve otobüslerin yetersizliği nedeniyle öğrencilerin yurda eve yürüyerek ya da otostop çekerek ulaşmak zorunda kaldığı görülüyor.
Yolların bu durumda olmasının sadece binaları taşınan fakülteler açısından değil doğal olarak bütün üniversite öğrencileri açısından zorluklar yaşatıyor.
Fakülte araştırmalarında taciz haberleri ve ulaşım sorunları dikkat çekiyor
Hukuk Fakültesi dördüncü sınıf öğrencisi Saadet Tok üniversite sınavını kazandığı sene hukuk fakültesi ile ilgili araştırma yaparken haberlerin çoğunda fakültenin eğitimi ve başarısından çok kadın öğrencilerin bu yollarda uğradıkları taciz haberlerini, ulaşım sorunlarını gördüğünü ve fakülteye başladığı zaman kendisinin de aynı sorunları bunların üzerinden düzeltilebileceği kadar zaman geçmesine rağmen yaşadığını belirtiyor.
Sadece fakülte civarında değil daha önce kaldığı Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu civarında da üst geçit olmaması ve taciz olaylarının fazlalığı nedeniyle yaşadığını da söyleyen Saadet, bunun için üç yıl önce kurduğumuz Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu’muzun birçok imza toplamasına rağmen hala somut bir ilerleme kaydedilemediğini ekliyor. Saadet bu yıl azalan ring otobüsü sayısı nedeniyle yurda çoğu zaman yürüyerek dönmek zorunda kaldığını bu sebeple çok fazla yorulduğunu eğitim hayatı ve hayat kalitesinin bundan olumsuz yönde etkilendiğini ve sorunların bir an önce çözülmesini istediklerini belirtiyor
Ringlerdeki doluluk sağlık ve güvenlik açısından tehlikeli
Ring otobüsleri Çukurova Üniversitesi kampüsü içinde her fakülteden geçmek suretiyle öğrencilere ücretsiz ulaşım sağlıyor. Ancak önceki yıllarda daha sık gelen ve sayıca daha fazla olan ring otobüsleri bu yıl öğrenci sayısı artmasına rağmen bu yıl sayıca daha az ve daha seyrek hizmet veriyor.
Kış aylarına yaklaştığımız bu dönemde ülkenin ekonomi, sağlık ve eğitim başta olmak üzere birçok alanda kriz yaşamasına neden olan Covid-19 için tehlike çanları çalmaya devam ederken öğrenciler tıklım tıklım dolan ring otobüslerinde adeta iç içe büyük bir tehdit altında ulaşımı sağlamaya çalışıyor.
Öğrenciler de gitgide kötüleşen her anlamda mağdur oldukları ve birçok yönden gelişimlerini engelleyen ekonomik şartlar sebebiyle artan ulaşım maliyetlerini karşılayamadıkları ve kampüs içinde belediye otobüslerinden daha hızlı biçimde ulaşımı sağladığı için ring otobüslerine yönelmek zorunda kalıyor. Ancak ring otobüsleri gerek kalabalıktan dolayı kapıya sıkışma gibi tehlikeli birçok olaya sebebiyet vermesi gerekse henüz atlatılamayan ve hayatın her döneminde tedbiri elden bırakmamayı gerektiren Covid-19 nedeniyle kolaylıktan çok zorluk yaşatıyor. Bu sorun aynı zamanda öğrenciler için derse geç kalma ve yürüyerek gitme gibi birçok mağduriyeti de beraberinde getiriyor.
Yurt çevrelerinde yol çalışmaları rahatsız edici
Öğrenciler yurtların içinde ve çevresinde yapımına başlanan gürültü ve çevre kirliliğine yol açan ve trafiği aksatan yol çalışmalarından da oldukça şikayetçi ve mağdur durumda bulunuyor. Yurtla ilgili bu çalışmaların öğrencilerin bulunmadığı yaz tatili dönemi yerine yoğunluğun fazla olduğu eğitim öğretim dönemi içinde yapılması da tepkiyle karşılanan bir durum. Öğrenciler hem eğitim hayatlarının hem de yaşam kalitelerinin bu sorunlardan fazlasıyla olumsuz etkilendiğini belirterek yaptıkları başvuruların, verdikleri dilekçelerin dikkate alınmasını ve yaşadıkları mağduriyetlerin ilgili kurum ve kuruluşlarca ivedilikle çözüme kavuşturulmasını bekliyor.