YTÜ’den öğrenciler Kampüste karşılaştıkları fiziki problemleri ve çözüm için attıkları adımları anlattı.
Selin Yılmaz
***
Yıldız Teknik Üniversitesi’nde (YTÜ) dönem başından beri öğrenciler birçok sorunla karşı karşıya. Artan yemekhane ücretleri, azaltılan ring seferleri, derslerimizi ve sınavlarımızı etkileyen tadilatlar ve kaloriferleri yanmayan soğuk sınıflar, çöken kütüphane tavanı, hijyen sorunları…
Üniversitenin yeni açılan kütüphane sıvası 4. kez öğrencilerin üzerine düştü. Yönetimin aldığı önlem ise kütüphaneyi kullanıma kapatmaktan öteye gitmedi. İnşaat Fakültesi dersliklerini su bastı. Öğrenciler ders işleyecek sınıf bulmakta zorlanıyor. Üniversitenin adeta parça parça döküldüğü bu günlerde YTÜ öğrencileri bazı fakültelerde dilekçeler toplayıp şikayetlerini yönetime ilettiler. Sorunların tamamı olmasa da bir kısmının cozumu icin adım atıldı.
Sorunları öğrenciler ile konuştuk.
“Dilekçe sonrası kaloriferler yandı”
Fen Edebiyat Fakültesi öğrencisi Cansu üniversitedeki fiziki koşulları şöyle anlattı:
Fakültemizdeki tuvaletlerin hijyen bakımından çok kötü durumda olması ve yanmayan kaloriferler sebebiyle ders işlemekte olduğumuz soğuk sınıflar artık dayanılacak gibi değildi. Biz de birkaç sınıf arkadaşımla dilekçe toplamaya karar verdik. Bir ders sırasında duyuru yaptık ve dersin bitiminde 2 sınıftan toplam 59 dilekçe imzalanmıştı. Fakülte dekanı bizimle görüşmeyi kabul etti ve hijyen sorununu en hızlı şekilde çözeceğini, kaloriferlerin yakılması için de elinden geleni yapmaya çalışacağını belirtti. Ertesi günden itibaren kaloriferler yanmaya başladı. Hijyen sorunu için de okul yönetiminin Kamuda Tasarruf sebebiyle temizlik görevlisi vermediğini ancak çözmeye çalışacaklarını söyledi. Her hafta dekanla görüşmeye gidip fakültenin durumu üzerine konuşmak üzere anlaştık. Dilekçe toplamak belki de en basit yöntemlerden birisi ancak susmak yerine adım atmak, itiraz etmek bize sonuç getirdi.
“Yanımızda sabun mu getirelim?”
Kimya-Metalurji Fakültesi’nde de benzer bir durum söz konusu. Fakülte öğrencisi Aleyna durumu şu sözlerle ifade etti:
Fakülte inanılmaz soğuktu. Yani akademisyenler bile derse montla gelip çıkartmıyorlar montlarını. Bu soğukta ders işlemek de dinlemek de çok zor gerçekten. Onun dışında fakültemizde sürekli elektrik gidiyor. Dersin ortasındayız elektrik bi anda gidiyor ve derse devam edemiyoruz. Bu sene kaç kere yaşandı bu sayamadım bile. Tuvaletlerde eskiden de tuvalet kağıdı pek olmazdı, ona alışmıştık artık. Ancak bu sene sabun da koymamaya başlamışlar. Hadi tuvalet kağıdını yanımızda peçete götürerek çözüyoruz da sabun yanımızda nasıl götürelim?
Ankette öne çıkan sorunlar
Ayşenur öğrencilerin karşılaştıkları sorunlara dair yapılan anketi anlattı:
187 kişi katıldı ankete. Arkadaşlarımız karşılaştıkları sorunlar karşısında ne kadar memnuniyetsiz olduğunu, ve bir yol aradığını görmüş olduk. Ankette öne çıkan bazı önemli bulgulara değinecek olursak: Fakülte tuvaletlerindeki hijyen sorununa dikkat çekenlerin oranı %98,4, anket tarihine kadar yanmayan kaloriferlerden şikayetçi olanların oranı %89, ve laboratuvar kapasitelerinin yetersiz olduğunu düşünenlerin oranı ise %75,4. Biz de bu sorunlar için dilekçe toplamaya başladık. Daha yeni toplamaya başlamışken dekan bizimle görüşmek istediğini söyledi. Dekana anket sonuçlarını götürdük, sorunlarımızdan bahsettik. Kaloriferler o günden sonra yanmaya başladı. Bunlar belki küçük adımlar gibi görünebilir ancak bizim için değiştirici oldu. Bundan sonra da sorunlarımız karşısında tepki gösterecek ses çıkartmanın yollarını arayacağız.
“Tadilat gürültüsünden sınavlara odaklanamıyoruz”
İnşaat Fakültesi öğrencisi Yaren ise sınıfları su basmasından bıktıklarını söyledi:
Şaka gibi diyeceğim ama maalesef en iyi üniversitelerden birinde sınıfları su basıyor. Kütüphane tavanı sürekli kafamıza düşüyor. Fakülte dönem başından beri tadilatta. Her girişi kapattılar. Sınıfa gitmek için tüm fakülteyi dolaşıyoruz. Tadilat gürültüsünden sınavlara odaklanamıyoruz. Tehlikeli olması da cabası. Biz okulda ders işleyemeyeceksek, kütüphanede ders çalışamayacaksak neden üniversite okuyoruz? Ne zaman rektöre gitsek Kamuda Tasarruf Paketi sebebiyle ringler azaldı, bütçe azaldı diyor. İlk tasarruf edilecek şey eğitimimiz mi? Biz bunu kabul etmiyoruz. O kadar bütçe alıyor okul bu bütçe nereye harcanıyor? Cevap yok. Bize harcanmadığı kesin. Birkaç fakültede dilekçe toplanmaya başlanmış. Biz de kendi fakültemizde toplamaya başlıyoruz. Bu ilk adım. Eğer sorunlar çözülmezse daha başka bir araya gelme yollarını aramamız gerekiyor. Böyle devam etmez.
Kamuda Tasarruf Paketiyle birlikte öğrencilerin eğitim niteliği olabildiğine düşürülmüş durumda. İktidarın ilk tasarrufu eğitimden yapması şaşırtıcı değil. Ancak böylesi büyük kamu üniversitelerindeki bu koşullar kabul edilemez. Öğrenciler olarak bir araya gelmenin birlikte mücadele etmenin yollarını daha fazla aramalıyız. Dilekçeler ne kadar basit gibi görünse de bunun ilk adımı oldu ve sonuç almaya başladık. Bunu devam ettirmek, nitelikli bilimsel bir eğitim için mücadele etmek zorundayız.