Barınma Hakkı

Turizm Şehrinde Barınamayan Öğrenciler: Antalya

*Deniz Karaca

Antalya’da yaşayan öğrencilerin barınma koşullarını, tercihlerini, zorluklarını ve çözüm önerilerine ilişkin Akdeniz Üniversitesi’nden Zeynep ile konuştuk. 


Üniversite öğrencileri ülke genelinde barınma sorunu ile karşı karşıya. Bu durum turizm şehri Antalya’da da farklı değil. Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Zeynep, barınmaya dair deneyimlerini Unises ile paylaştı.             

Merhaba, öncelikle kendini biraz tanıtabilir misin? Hangi üniversitede okuyorsun, kaçıncı sınıfsın?

Merhaba ismim Zeynep. 20 yaşımdayım, Akdeniz Üniversitesi’nde İç Mimarlık bölümünde okuyorum, ikinci sınıfım.

Barınma ihtiyacını nasıl karşılıyorsun?

Antalya’da bir KYK yurdunda 6 kişilik bir odada kalıyorum

KYK koşulları nasıl? Ne kadar ödüyorsun? Yaşadığınız sorunlar var mı? 

Bu sene itibariyle aylık 765 lira ödüyorum. Odamızda üç ranza ve beş çalışma masası var. Okuduğum bölüm gereği proje ve maketler yapmam gerekmesine rağmen, odadaki beşinci masayı, altıncı yatakta kalan arkadaşımla paylaşmak zorunda kalıyorum.

Sabit bir yemek sorunu var. Yemeklerin kalitesi ve hijyeni maalesef kötü durumda ve bu yüzden paramız oldukça oda arkadaşlarımla anlaşıp yemek söylemeyi tercih ediyoruz ya da atıştırmalık şeyler satın alıyoruz. 

Çamaşırhaneler yetersiz. Yurt memurlarına şikayetlerimizi ilettiğimizde, “Bakanlığa biz de söylüyoruz fakat biz de çalışanız, emir kuluyuz” tarzında sözlerle geçiştiriyorlar. Hiçbir sorunda ilerleme sağlanamıyor. 

Antalya’da KYK çıkmayan öğrenci sayısı fazla mı? Genel olarak KYK’da kalmak öğrenciler tarafından tercih ediliyor mu? 

Antalya’da kiralar, apartlar ve özel yurtlar çok pahalı. İnsanlar ilk sene şehri tanıdıktan ve ev arkadaşı bulduktan sonra ev tutma planı yapsalar da bu çoğunlukla mümkün olmuyor. 

Geçen sene yurt çıkmayan bir arkadaşım bir ay sonra okulu dondurmak zorunda kaldı. Açıkçası KYK da zorunluluktan barınılan bir yer. Yurt çıkmayan arkadaşlar da çoğunlukta değiller fakat turistik ve pahalı bir şehirde çok zorlanıyorlar.

KYK çıkmayan ya da tercih etmeyen öğrenciler barınma ihtiyacını nasıl karşılıyor? Hangi bölgelerde hangi koşullarda kalıyorlar? Kira fiyatları nasıl? Yıllara göre değişti mi?

Apartlar ve özel yurtlar birer seçenek fakat teknik olarak ev arkadaşıyla ev tutmakla aynı fiyata denk geliyorlar. Antalya, ilçeleri birbirine uzak olan ve ulaşımı sıkıntılı olan bir yer, Antalya’nın Demre, Gazipaşa, Elmalı gibi uzak ilçelerindeki öğrencilerden de yurtlarda veya merkezdeki evlerde kalan epey insan var. 

Aileler çeşitli güvenlik endişeleri belirtilerek ev yerine buraları tutmaya eğilimli oluyor. Kiraya çıkılabilecek belli öğrenci semtlerinde de fiyatlar çoğunlukla asgari ücreti geçiyor ve bu kiralık evler bakımı yapılmamış, eski, kötü durumda olan evler oluyor.

Yani öğrenciler, bir tık daha koşulları iyi diye, özel yurtlarda fahiş fiyatlara yatak kiralamak mı, yoksa rutubetli, ulaşımı zor evlerde çok daha pahalıya kalmak mı?

Genel olarak bu sorunlara karşı ne yapılabilir? Nasıl değiştirilebilir?

Evrensel tasarım ilkelerine, bütün yapım yönetmeliklerine ve metrekare standartlarına uygun, yeni yurtlar inşa edilmeli. İnşaat sektörünün hayli aktif olduğu bir şehirde bu kısa sürede yapılabilir. 

Yurtlarda hizmet veren yemek ve temizlik şirketleri denetlenmeli. Öğrencilerin şikayetleri ve önerileri dikkate alınmalı. Eski yurtların bakımı ve eksiklikleri giderilmeli. Öğrenci evlerine fatura destekleri kira destekleri sağlanmalı. Bakanlık ve yerel yönetimler bütçelerini öğrenciye harcamalı.

Bunlar basit hibeler ve devlet imkanlarının nitelikli kullanımı ile hızlıca gerçekleştirilebilir. Genel olarak yoksulların barınma sorunu ekonomi ile doğrudan ilgili olsa da öğrencilerin barınma sorunu çözümü çok zor bir noktada değil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button