Dava TakibiKadın

Karabük’te Öldürülen Üniversiteli Dina’nın İkinci Duruşması Görüldü

Doğa Yılmaz

Gabonlu üniversite öğrencisi Dina’nın öldürülmesine ilişkin davayı feminist avukatlar ve hukuk öğrencileri de takip etti. Mahkeme başkanı Türkiye’de ırkçılığın olmadığını söyledi.

Gabon’dan Türkiye’ye üniversite okumaya gelen 17 yaşındaki Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın (Dina) Karabük Filyos Çayı’nda cansız bedeninin bulunmasının ardından başlayan davanın 2. duruşması 24 Ocak’ta Karabük Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dina’nın son olarak bindiği otomobil sürücüsü Dursun Acar,  tutuklu olarak yargılandığı davaya Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Acar’ın “kendini savunamayacak durumda olan kişiyi suçu gizlemek ya da yakalanmamak amacıyla kasten öldürme’ suçundan ve çocuğun cinsel istismarına teşebbüs suçlamalarıyla yargılandığı duruşmayı Dina’nın ailesi, feminist avukatlar takip etti. 

Mahkeme başkanının Türkiye’de ırkçılık olmadığını söylediği duruşmada Dursun’un tutukluluğunun devamına karar verdi. Gelecek duruşma 29 Nisan’da.

Mahkeme başkanı “Türkiye’de ırkçılık yok” dedi

Duruşma salonuna izleyicilerin tamamı alınmazken mahkeme heyeti başkanı katılımcılara ”Niye bu kadar kalabalık geliyorsunuz, ne oluyor kalabalık gelince?” dedi. Heyet başkanının bu taraflı tutumu duruşma sonuna kadar devam etti.                          

Duruşmada Dina’nın ailesi söz aldı. Dina’nın babası Guy Serge Ibouanga kızının cinayetinin ortaya çıkarılmasını istediğini söyledi. Annesi Panga Ibouanga , Dina ile telefonda görüştüklerini; kızının ağlayarak PTT çalışanları tarafından taciz edildiğini, Karabük’ten gitmek istediğini ırkçılığa maruz kaldığını anlattığını belirtti.       

Hakimin PTT çalışanlarının tacizini  tutanaklara geçirmemesi üzerine feminist avukatlar müdahale etti. Dina’nın ırkçılığa maruz kaldığının belirtilmesine heyet başkanı hakim “Türkiye’de ırkçılık yok. Öyle ırkçılık olsa on bin tane öğrenci burda olmaz. Burda medyaya malzeme çıkarmayın. Annesi niye kızını burdan almamış o zaman?” diye konuştu. Heyet üyesi diğer hakim ise “Karabüklüleri itham ediyorsunuz” dedi.                                                               

Dina’nın avukatları öğrencinin Acar’ın otomobile binmeden önce bir apartmanın bodrum katında tutulduğunu belirterek binada keşif yapılmasını talep etti. Mahkeme, bodrum katında keşif yapılması  talebini reddetti.    Sanık Dursun Acar tüm delillere rağmen suçsuz olduğunu medyanın etkisi ile cezaevine girdiğini iddia etti. Mahkeme tutuklu tek sanığın tutukluluk haline karar verdi.

Feminist avukatlar ve hukuk öğrencileri davayı takip ediyor

Dina’nın davası hem feminist avukatlar hem de feminist hukuk öğrencileri tarafından yakından takip etti. Duruşmayı izleyen, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıfta okuyan bir kadın öğrenci süreci şöyle değerlendirdi: 

“Karabük Üniversitesi öğrencisi Dina, arkadaşının evinden şarj almak için çıktıktan sonra 26 Mart günü Filyos Çayı’nda cansız bedeni bulundu. Dina’nın ölümünden sonra yürütülen dava sürecinde sanıkların gözaltına alınması daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılmaları gibi gelişmeler yaşandı. Böylece diğer şüpheli kadın cinayetleri davalarında olduğu gibi bu olayın da göstermelik birkaç prosedürle üstü örtülmek istendi. Devam eden süreçte Dina’nın davasına Sulh Ceza Hakimliği tarafından getirilen gizlilik kararı eklendi. 

“24 Ocak günü görülen duruşmada beraber erkek yargının fobik, kadın düşmanı, ırkçı karakteri bir kez daha gözler önündeydi. Kadın cinayetleri davasında failler, erkek yargı tarafından korunup aklanırken bu sırada da hayatta kalan veya katledilen, kaybedilen kadınlara yönelik düşmanlık devam ediyor. Hakimin Dina’nın ailesine karşı takındığı tavır, mahkeme salonunda bulunan feministlere yönelik aldığı tutum bu davanın ne şekilde ilerletilmek istendiğinin göstergesi. Mahkeme heyeti şüphelilerden birinin tutukluluğunun devamına karar vererek davayı 29 Nisan’a erteledi. Dina’nın davasında mahkeme heyetinin aldığı tutuma karşı bir arada olmaya Dina için adalet istemeye devam edeceğiz. Erkek adalet değil gerçek adalet!”

Ne olmuştu?

Karabük Üniversitesi Makine Mühendisliği hazırlık sınıfı öğrencisi Gabon uyruklu Jeannah Danys Dinabongho Ibouanga’nın cesedi Filyos Çayı’nın Yeşilköy mevkiinde 26 Mart günü tren makinistinin ihbarıyla bulunmuştu.

Ölümünün ardından açılan soruşturma kapsamında üçü Gabon uyruklu, sekiz kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden beşi savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen şüphelilerden İ.Ç. ile S.Ç. adli kontrolle serbest bırakılırken Dursun Acar dördüncü kez gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

Yapılan araştırmalarda Dina’nın öldürülmeden önce annesine Karabük’ten gitmek istediğini söyleyen ses kayıtları bulunmuş, bu kayıtlarda şiddete ve ırkçılığa maruz kaldığı ortaya çıkmıştı.

Olayla ilgili ilk duruşma 8 Kasım 2023 tarihinde görülmüştü. Karabük Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesinde davadaki tek tutuklu sanık Dursun Acar, “kasten öldürme”, “çocuğun cinsel istismarına teşebbüs” suçundan hakim karşısına çıkmıştı. Görülen davanın ardından tutukluluk halinin devamına oy çokluğuyla karar verilmişti.

Fotoğraf: Serra Akcan / csgorselarsiv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button