*Yiğit Karaca
KYK yurtlarında karşılaşılan zorluklar üniversite öğrencisi Deniz anlattı.
Üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın Aydın Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bir yıl geçti. Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’ne (KYK) bağlı yurtlardaki sorunlar ve ihmaller hâlâ devam ediyor. Bu sorunları ve öğrencilerin taleplerini, KYK yurdunda kalan üniversite öğrencisi Deniz anlattı.
“Sorunları çözmek yerine daha da derinleştiriyorlar”
Deniz, Zeren Ertaş’ın ölümünün ardından KYK’nın aldığı önlemlerin yetersizliğine değinerek şöyle konuştu:
“Zeren’in ölümünden sonra bir şeylerin değişeceğini düşünmüştük ama tam tersine sorunlar daha da büyüdü. Örneğin, yurt işlemlerine asansör takip programı eklediler. İlk başta bu bir önlem gibi görünse de aslında sadece göstermelik bir adım. Asıl mesele, kapasitesinin çok üstünde öğrenci yerleştirilen yurtlarda, asansörlerin bu yükü taşıyamaması. Sorunu çözmek için önce bu kapasite fazlalığını ortadan kaldırmaları gerekiyor.”
Deniz, odalarda kalan öğrenci sayısının artmasının yaşam kalitesini düşürdüğünü belirtti:
“Odalarda nefes alacak alan bile yok. Yurtlar o kadar kalabalık ki, bir yerden sonra kendimizi öğrenci değil, bir eşya gibi üst üste yığılmış hissediyoruz.”
“Yurtlarda güvenlik yok”
Yurtların eski olduğunu ve öğrenciler yurtta kalırken yapılan tadilatların tehlike yarattığını söyleyen Deniz, durumu şu sözlerle özetledi:
“Yurtlar o kadar eski ki biz içeride kalırken tadilat yapılıyor. İnşaat halindeki bir yurtta insan nasıl yaşar? Bir de yemeklerde sürekli kurt çıkıyor, hijyen yok. KYK ise bu sorunları çözmek yerine, parayı nasıl daha hızlı toplayacağını düşünüyor. Eylül ve haziran aylarında yurtta kalmıyoruz ama bu ayların ücretini bizden alıyorlar. Devlet bizim ne zaman okula başladığımızı bilmiyor mu? Yaptıkları tamamen adaletsizlik.”
“Öğrenciler çaresiz bırakılıyor”
Deniz, yurt eksikliğinden dolayı birçok öğrencinin özel cemaat yurtlarına mahkum bırakıldığını ifade ederek şunları söyledi:
“Zeren’i nasıl unutmadıysak Enes Kara’yı da unutmadık. Cemaat yurtlarında kalan gençlerin neler yaşadığını hepimiz biliyoruz. KYK, yeni yurtlar yapmış olsaydı ne Zeren asansör düşmesiyle ne de Enes üzerindeki baskılarla hayatını kaybetmek zorunda kalırdı. Çözüm basit: Bu ülkenin kaynaklarını halk ve öğrenciler için kullanın.”
“Eve çıkmak çözüm değil”
Deniz, yurtlardaki kötü koşullar yüzünden eve çıkmayı düşünen öğrencilerin yüksek kira fiyatları sebebiyle bu kararı veremediklerini de söyledi:
“Yurtlarda yaşanan sorunlardan kaçıp eve çıkmak istiyorsun ama kiralar o kadar yüksek ki bu da mümkün değil. Eğer eve çıkmayı düşünüyorsan, okuldan vazgeçmek zorundasın. Ancak çalışırsan bir eve çıkabilirsin, o zaman da öğrencilik yapamazsın. Üniversite öğrencisi, hayatının en güzel yıllarını geçim sıkıntısı ve gelecek kaygısıyla geçirmemeli.”
Deniz, yaşadıkları zorluklara rağmen taleplerinden vazgeçmeyeceklerini söyleyerek sözlerini şöyle bitirdi:
“Biz sadece güvenli, sağlıklı ve insanca yaşayabileceğimiz yurtlar istiyoruz. Ne ölüm korkusu yaşamak ne de gereksiz yere para harcamak istiyoruz. Çok şey mi istiyoruz gerçekten?”