Türkçe

KYK Kredisiyle Öğrenci Olmak: Gerçekten Yeterli mi?

*Melike Şen

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan ve KYK yurdunda kalan Mehmet, KYK kredisinin bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını ne kadar karşıladığını ve yaşadığı zorlukları anlattı.

Üniversite öğrencileri için KYK bursu ya da kredisi, maddi olarak biraz da olsa rahatlamalarını sağlıyor gibi görünse de, artan hayat pahalılığıyla birlikte bu desteğin ne kadar yeterli olduğu tartışmalı. 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okuyan ve okulun hemen yanındaki KYK yurdunda kalan Mehmet ile KYK kredisinin bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını karşılamak için ne kadar yeterli olduğunu ve yaşadığı zorlukları konuştuk.

“Zamanımın çoğunu yurtta geçiriyorum”

Mehmet, devlet yurdunda kaldığını ve yurdu okula oldukça yakın olduğu için ulaşım masrafı yapmadığını söyledi. Bu durumun maddi olarak rahat olduğu anlamına gelmediğini de ekledi:

“KYK yurdunda kalmak kira yükünden kurtarıyor ama hayatımı kolaylaştırdığı söylenemez. Yurt yemekleri çok yetersiz ve lezzetsiz olduğu için genelde yemiyorum. Bu yüzden sürekli okul yemekhanesinde yemeye çalışıyorum. Günlük harcamalarımın en büyük kısmı yemek masrafı.”

KYK bursu yerine kredi aldığını belirten Mehmet, “Sonuçta bu parayı mezun olduktan sonra geri ödeyeceğim. Ama şu an başka bir gelir kaynağım olmadığı için mecburen kullanıyorum. Ailem her ay 3-5 bin TL kadar destek olmaya çalışıyor ama onlar da ancak bu kadarını gönderebiliyor. O yüzden harcamalarımı çok dikkatli yapmak zorundayım” dedi.

Peki, KYK kredisi Mehmet’in temel ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor mu? Mehmet’in bu soruya cevabı şöyle:

“Açıkçası yetmiyor. Yurt ucuz gibi görünüyor ama bölümüm gereği kırtasiye masraflarım çok yüksek oluyor. Temel ihtiyaçlarla birlikte aylık harcamam 10 bin TL’yi buluyor diyebilirim. Bu meblağı azaltmak için baya çaba sarf ediyorum. Örneğin çok çok ihtiyacım yoksa bir alışveriş yapmıyorum. Kahve en ucuz hangi kafedeyse oraya gidiyorum örneğin. Kendi adıma, okul yemekhanesi olmasa gerçekten ne yapardım bilmiyorum.”

“Sinema, konser gibi etkinlikleri ya çok önceden kampanyalı bilet alarak ayarlıyorum ya da tamamen ücretsiz olanları kovalıyorum. Belediyelerin ücretsiz konserleri bu noktada en büyük sosyallik dayanağım diyebilirim. Genelde kampüs içerisinde takılıyoruz, ayda bir arkadaşlarımla kampüs çevresinden uzaklaşıp başka ilçelerde takılıyoruz. Onun dışında zamanımın çoğunu yurtta geçiriyorum.”

Mehmet, KYK kredisinin günümüz şartlarında bir öğrencinin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak olduğunu düşündüğü anlattı:

“Zaten borçlanıyoruz, en azından miktarı artırılsa bari. Eğer kredi miktarı iki katına çıksa, en azından biraz daha rahat hareket edebilirdim. Şu an her harcamamı iki kez düşünmek zorundayım.”

“Yemekhane ve ailem olmasa okulu bırakır çalışmak zorunda kalırdım”

Akademik hayatına nasıl bir etkisi olduğunu sorduğumuzda ise duraksadıktan sonra şöyle konuştu:

“Şu an okul yemekhanesi olmasa ve ailem destek olmasa, muhtemelen okulu bırakıp çalışmak zorunda kalırdım. Bir de mezun olduktan sonra geri ödemem gereken bir borcum olduğunu bilmek beni kaygılandırıyor. Eğer maddi açıdan daha rahat olsaydım, kendime bir kurs, bir eğitim programı falan ayırabilirdim ama şu an tek hedefim zar zor geçinmek.”

Mehmet’in anlattıkları, KYK bursu ya da kredisi alan birçok öğrencinin ortak sorunlarını gözler önüne serdi. Yurt imkanları her ne kadar bazı masrafları azaltsa da, yeme içme, kırtasiye ve sosyal hayat gibi temel ihtiyaçlar için hala ciddi bir bütçe gerekiyor. Krediyle okumak ise gelecekte borç yükü anlamına geliyor ve birçok öğrenci için bu, daha mezun olmadan gelecekle ilgili kaygıların başlaması demek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button