*Semiha Yiğit
Antalya’daki üniversite öğrencisi Özge “Kira ve faturalar her ay maaş alıyormuş gibi ödediğim paralar oldu. Eğer KYK bursu daha yüksek olsaydı, bu kadar zorlanmazdım” dedi.
Antalya’da Akdeniz Üniversitesi’nde İşletme bölümünde okuyan Özge ile KYK bursuyla yaşam koşulları üzerine sohbet ettik. Apartta kalan Özge bursun geçim sıkıntılarını çözmekte yeterli olmadığını ve giderek artan masraflar yüzünden öğrenciliğin keyfinden uzaklaştığını dile getirdi.
“KYK Yurdu Çıkmadı, Apartta Kalıyorum”
Özge sözlerine “Kendi şehrimden uzakta okumak güzel ama ekonomik zorluklar beni her anlamda zorluyor” diye başladı. Antalya’nın sıcak bir şehir olduğunu, ama konaklama maliyetlerinin hiç de “sıcak” olmadığını belirtti:
“KYK yurdu çıkmadığı için apartta kalıyorum. Bir odada tek başımayım, ama apart ücreti ve diğer masraflar çok fazla. Her ay aparta 6 bin TL ödüyorum, üzerine elektrik, su, internet gibi faturalar da ekleniyor. KYK bursu apart ücretine bile yetmiyor.’’
Antalya’da özellikle ulaşım masraflarının büyük bir problem olduğundan bahseden Özge “Otobüs kartı öğrenci indirimi sayesinde biraz uygun ama sürekli otobüs kullanınca masraf büyüyor. Okulla apart arası uzak olduğu için mecburen her gün otobüse biniyorum. Yürüyebileceğim bir mesafe olsa her gün yürümeyi tercih ederdim sanırım” dedi.
“Arkadaşlarla dışarıda vakit geçirmek artık neredeyse imkansız. Bir kafede kahve içmek ya da dışarıda bir yemek yemek bile çok masraflı. Tiyatro, sinema gibi etkinliklere çok nadiren gidebiliyorum. Sosyalleşme ihtiyacımı apartta güncel dizi ve filmleri izleyerek kültürlenmeye çalışarak karşılamaya çalışıyorum. Bütün arkadaşlarım ‘param yetmez’ diyerek sosyal aktivitelerden uzak duruyor.”
“Burslar temel ihtiyaçları karşılamalı”
KYK yurdu çıkmaması nedeniyle aparta mecbur kaldığını belirten öğrenci, yurtların da ekonomik açıdan daha avantajlı olduğunu söyledi:
“Yurt çıkmış olsaydı, en azından kira ve faturaları düşünmek zorunda kalmazdım. Apartta daha özgürüm, ama masraflar beni bunaltıyor. Kira ve faturalar her ay maaş alıyormuş gibi ödediğim paralar oldu. Eğer KYK bursu daha yüksek olsaydı, bu kadar zorlanmazdım.”
Son olarak, burs miktarının artırılmasının ne kadar önemli olduğunu şöyle anlattı:
“KYK bursu şu anki ekonomik koşullarda yeterli değil. Antalya gibi bir şehirde bile masraflar bu kadar artmışken, Türkiye’nin diğer şehirlerinde öğrenci olmak kim bilir ne kadar zordur. Bursun en azından temel ihtiyaçları karşılayabilecek bir düzeye getirilmesi gerekiyor. Maddi sıkıntılar yüzünden kendimi geliştirecek şeylere vakit ve para ayıramıyorum. Daha fazla bütçem olsaydı, hem alanımda daha iyi bir öğrenci olurdum hem de öğrencilik hayatımı biraz daha keyifle geçirebilirdim.”
Bu röportaj, Antalya gibi turistik bir şehirde bile öğrencilerin geçim sıkıntılarıyla nasıl mücadele ettiğini gözler önüne seriyor. KYK burslarının artırılmasının bir lüks değil, öğrenciler için temel bir ihtiyaç olduğu açıkça görülüyor.