*Ulaş Gezen
İstanbul’da üniversite kazanınca KYK yurdu çıkmadığı için cemaat yurdunda barınmak zorunda kalan, ardından arkadaşlarıyla çıktığı evin kentsel dönüşüme girmesiyle ise bilinmezlikle karşılaşan Deniz barınma sorununa çözüm bulamazsa ailesinin yanına dönmek zorunda kalacağını anlattı.
2024-2025 eğitim dönemi başladı. Barınma krizi ise her sene artarak sürüyor. Öğrenci evleri, bu krizin yakından tecrübe edildiği yerlerin arasında.
Medeniyet Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü öğrencisi Deniz ile İstanbul’daki barınma mücadelesini konuştuk.
“KYK yurdu çıkmadı, cemaat yurdunda kalmak zorunda kaldım”
İstanbul’da barınma sürecin nasıl başladı?
Normalde ailem ile şehir dışında yaşıyordum, üniversiteyi İstanbul’da kazanmam sonrası burada barınabilecek yer arayış maceram başladı.
Üniversiteye girdiğim ilk sene KYK yurdu çıkmadı. Ben de bir cemaat yurdunda kaldım. KYK yurdu çıkmadığı için üniversitemin çevresindeki özel yurtlara bakmak zorunda kaldım. Bunların neredeyse hepsi de cemaat yurduydu. Üniversiteme yakın olduğu ve İstanbul içerisinde ulaşım da zor, masraflı olduğu için başka seçeneğim yoktu. Yaklaşık iki dönem burada kaldım ama bir yerden sonra her şey epey zorlaşmaya başladı. Kendi özel alanım yoktu ayrıca sürekli dini bir baskının içerisindeydim. Yurtta kalmaya devam etmek istiyorsam her hafta yaptıkları dini etkinliklere katılmak zorundaydım. İstemediğim bir hayat yaşamaya zorlandığım için benim gibi üniversite öğrencisi olan ve ev arkadaşı arayan arkadaşlarımın evine taşındım.
“Evimiz kentsel dönüşüme giriyor, evsiz kalma tehlikemiz var”
Okulun bitene dek yaşadığın evde kalmaya devam edebilecek misin?
Şu an Üsküdar’da iki öğrenci arkadaşımla ortak bir evde yaşıyorum. Kentsel dönüşüm dolayısıyla evimiz yıkıma gireceğinden Ekim ayında çıkmak durumundayız. Evsiz kalma tehlikesi altındayız.
Uzun süredir ev arıyoruz ancak yeni bir eve çıkmak çok masraflı. Hem güncel kira fiyatları çok yüksek hem de yeni bir eve çıkarken emlakçı, kontrat gibi masraflar dahil olduğunda en uygun eve çıkmak on binlerce lirayı buluyor. İşin içerisine nakliye masrafları da dahil olunca şu an barınabilmek bizim gibi öğrenciler için bir hayal olarak kalıyor.
Ev arayış süreci boyunca kriterlerimizi hep düşük tuttuk. Biz üçümüzde ayrı okullarda okuyoruz, bu yüzden okula yakın bir semt seçme durumumuz yok, zaten üniversite çevrelerindeki ev fiyatları oldukça yüksek tutuluyor. Bizlerse okullarımıza uzak olmasına rağmen Fatih, Beylikdüzü, Kağıthane, Esenyurt, Esenler semtlerindeki evlere baktık. Bunun yanı sıra üç kişi olmamıza rağmen salonu da bir odaya dönüştürmeyi düşünerek 2+1 evlere bakıyoruz.
“Eğitimimi dondurup ailemin yanına dönmek zorunda kalabilirim”
Ev bulamazsanız yurt bir seçenek olur mu?
Öncesinde de belirttiğim gibi üniversiteye yerleştiğim sene KYK yurduna başvuru gerçekleştirdim ancak bana çıkmadı. Bu yüzden bir devlet yurduna geçme imkanım yok. Özel yurtlarsa çok pahalı, ailemin bunu karşılayacak bir gücü yok. Tarikatlara ait olan özel yurtlar diğerlerine kıyasla daha uygun ücretlere sahip ancak psikolojimi kötü etkilediğinden buraya da geri dönemem. Şu an ev bakmaya devam ediyoruz ancak gün geçtikçe bunun olmayacağı gerçeği daha çok hatırlatıyor kendini. Bir süre arkadaşlarımda kalacağım, ne kadar sürdürülebilir olacağını bilmiyorum. Eğer olmazsa da maalesef ki eğitimimi dondurup şehir dışında yaşayan ailemin yanına dönmek zorunda kalacağım.