2024 yılında İstanbul Üniversitesi’nden öne çıkan anlar.
*Umay Gültekin
***
2024 yılı bütün üniversiteler gibi İstanbul Üniversitesi açısından da oldukça yoğun geçti. Bu yılda üniversitede yaşanan başlıca olayları Irmak özetledi.
- Haziran: Rektörlük, daha önce uzun bir mücadele sonucu kazanılan CİTÖK Yönergesi’ni tek taraflı bir karar ile değiştirdi. Bu durum, güvenli kampüs talebini baltalayarak mekanizmayı neredeyse işlevsiz hale getirdi.
- Temmuz: Üniversite yemekhane ücretlerine %67 oranında zam yaparak öğrencilerin KYK kredilerinin büyük bir kısmını yemek masraflarına ayırmak zorunda kaldıkları bir tabloyu ortaya çıkardı.
- Ekim: İsrail’in bölgesel savaş tehdidi ve Filistin halkına yönelik dayanışma eylemleri öne çıktı. Kadın Çalışmaları Komisyonu’nun düzenlediği kitlesel yürüyüş, öğrencilerin güvenli kampüs talebi ve kadın dayanışmasının güçlenmesi için bir alan yarattı.
- Kasım: Merkez Kütüp ve kantinlerde yaşanan sorunlar, öğrencilerin çok sayıda dilekçe kampanyası örgütlemesine neden oldu.
- Aralık: İletişim Fakültesi kulüp faaliyetlerini ders saatleriyle sınırlayan bir karar yayınladı. Bu kararın kulüp öğrencilerine danışmadan alınması, fakülte içinde önemli bir tepkiye yol açtı.
Elbette buraya eklemediğimiz aylarda hiçbir şey olmadı değil. Fakat 2024’e dönüp baktığımızda en önemli gördüklerimi belirtmek istedim. Yoksa 1 Mayıs’ta tutuklanan sıra arkadaşlarımız için gerçekleştirdiğimiz dayanışma eylemleri veya yaz döneminde katliam yasasını koşa koşa uygulamaya çalışan okul yönetimini ve daha nicesini elbette unutmadık.
Bu yıl, öğrenciler arasındaki dayanışma ve mücadele bağlamında neler oldu?
Öğrenciler, bu yılda farklı konular etrafında organize olarak bir dizi kitlesel eylem ve kampanya düzenlediler. Güvenli kampüs talebi konusunda büyük bir dayanışma görüldü. Kadın dayanışması çerçevesinde, Sosyal Bilimler, İktisat ve İLEF gibi fakültelerde yerel kadın birlikleri kuruldu. Bunun yanı sıra, öğrenciler kendi öz yönetim mekanizmalarını, Öğrenci Temsilciler Kurulu (ÖTK) gibi yapıları demokratikleştirme yolunda adımlar attılar.
Öğrenciler geçinebiliyor mu?
KYK burs ve kredi miktarı 3000 TL’ye çıkarıldı fakat , öğrencilerin temel gıda ve barınma masraflarını karşılamada ciddi sorunlar yaşadığını söyleyebilirim. Bu sorunlar, burs miktarının temel işlevselliği konusunda çok ciddi eksiklikleri gözler önüne seriyor bence.
Yeni yıl için öğrencilerin beklentileri neler?
Öğrenciler, parasız, bilimsel ve demokratik bir eğitim talebiyle daha çok örgütlenme ve dayanışma ihtiyacına vurgu yapıyorlar. Bu bağlamda özellikle bütçenin daha eğitime ayrılması ve karar alma süreçlerinde daha aktif bir rol oynama beklentisi dile getiriliyor. 2025 yılında daha kitlesel bir mücadele örme hedefi de öne çıkan bir diğer konu.