*Çiğdem Şahin
Dicle Üniversitesi öğrencisi Burak, KYK kredisinin hayatındaki etkisini anlattı: “Bu yıl, artık eğitimimden ödün vermemek için krediyi kabul ettim ama geri ödeyecek olmak her düşündüğümde suratıma çarpıyor.”
Üniversite öğrencileri için ekonomik şartlar her geçen gün zorlaşıyor. KYK bursu alamayan öğrenciler, eğitimlerini sürdürebilmek için KYK kredisi almak zorunda kalıyor. Ancak kredi almak, bir rahatlama değil, geleceğe eklenen yeni bir borç yükü anlamına geliyor.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Burak, Diyarbakır’da geçinmenin zorluklarını ve öğrenci olmanın maliyetini anlattı.
“Burs çıkmadı, kredi almak zorunda kaldım”
Burak, eğitimine devam edebilmek için KYK kredisi almak zorunda kaldığını belirtti. “Kredi almak benim tercihim değildi aslında, almak zorundaydım” dedi ve şöyle devam etti:
“Üniversiteyi kazandığım ilk iki sene burs çıkmadığı için kredi alıp borcun altına girmek istememiştim. Çalışarak geçinmeye çalıştım ama bu, eğitim hayatımı doğrudan etkiledi. Derse giremediğim, sınavlara hazırlanamadığım zamanlar oldu. Bu yıl, artık eğitimimden ödün vermemek için krediyi kabul ettim ama geri ödeyecek olmak her düşündüğümde suratıma çarpıyor.”
Burak, Diyarbakır’da apartta kalıyor ve her ay 6 bin TL kira ödüyor. Ailesinin hem ona hem de kardeşlerine maddi destek olmaya çalıştığını ama bu desteğin yeterli olmadığını belirtti.
“Geçinebilmek i̇çin çalışıyorum”
Diyarbakır, diğer büyükşehirlere kıyasla daha uygun fiyatlı bir şehir gibi görünse de, Burak öğrenci olarak geçinmenin yine de kolay olmadığını anlatarak “Geçinmek için çeviri işleri yapıyorum, bazen de okulumu aksatmayacak şekilde garsonluk yapıyorum” dedi.
Öğrenciler için sosyal hayat, çoğu zaman ekonomik durumlarına bağlı olarak şekilleniyor. Burak da maddi nedenlerle sosyal etkinliklere pek vakit ve bütçe ayıramadığını söylüyor:
“Günlerim ya çalışarak ya da okulla geçiyor. Arada bir ailemi görmek için Siirt’e gidiyorum. Sosyalleşmek için ayırabildiğim ne vaktim var ne de bütçem. İnternetten dizi/film izleyerek kendime zaman ayırmaya çalışıyorum. Nadiren arkadaşlarımla dışarı çıkıp kahve içebiliyorum. O anlarda biraz nefes alabiliyorum ama sonra yine aynı döngüye giriyorum.”
“Kredi değil, daha fazla destek gerek”
Burak gibi birçok öğrenci için KYK kredisi bir çözüm olmaktan çok, gelecekte ödenecek bir borç yükü anlamına geliyor. KYK burslarının daha fazla öğrenciye çıkması gerektiğini söyleyen Burak, öğrencilerin eğitim hayatlarının maddi sıkıntılar yüzünden sekteye uğramaması gerektiğini vurguladı:
“Eğer burs çıkmış olsaydı, sadece temel ihtiyaçlarımı karşılamak için bu kadar fazla çalışmak zorunda kalmazdım. Eğitime gerçekten destek olunması için burs miktarlarının artırılması ve daha fazla öğrenciye verilmesi gerekiyor. Çünkü öğrenciler olarak geleceğimizi inşa etmemiz gerekirken, biz sadece ay sonunu getirmeye çalışıyoruz.”
Burak’ın yaşadıkları, üniversite öğrencilerinin ekonomik şartlar nedeniyle nasıl zorluklarla mücadele ettiğini gösteriyor. KYK burslarının yetersizliği ve artan yaşam maliyetleri, öğrencilerin hem akademik hem de sosyal hayatlarını doğrudan etkiliyor.