İbrahim Keskin
Haberin İngilizce / Kürtçe versiyonları için tıklayınız.
İzmit’teki öğrenciler park eylemlerini, kiracı olmayı, öğrenciliği devam ettirmenin zorluğunu anlattı.
İzmit’te 19 Eylül 2021’de okula parklarda geceyi geçirerek başlayan öğrenciler yeterli burs, yeterli yurt ve sosyal destek gibi taleplerle ‘’Barınamıyoruz Hareketine’’ katılmışlardı. Öğrenciler bu temel haklardan mahrum edildiklerini ve protesto biçimi olarak parklarda kaldıklarını belirtmişlerdi.
Kocaeli Üniversitesi öğrencisi ve Barınamıyoruz Hareketi’nden Emin B. Eymen D.. ve S.K. ile eylemi ve İzmit’te barınma sorununu konuştuk.
Parkta kalan öğrencilere polisin cevabı: “Benim evimde kalın”
Emin B. parktaki eyleme yetkililerden önce polisin geldiğinin altını çizerek “Barınma hakkı bir lütufmuş gibi bize benim evimde kalın, buradan dağılın gibi şeyler söylediler” dedi. Birçok arkadaşının Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yedekleri beklediğini belirten Emin B. deneyimlerini şöyle aktardı:
“Bize seçenek olarak cemaat yurtlarını bıraktılar, gidecek bir yer bulamıyor ve cemaat yurtlarının nasıl işlediğini Enes Kara’dan dolayı biliyorduk.
“Minimum taleplerle gitmiştik parklara, her partiden ve birçok devlet dairesinden yetkililere taleplerimizi ulaştırdık. Çanta çanta vaat ve tehditle çıktık bir haftanın sonunda parklardan. Vaatler sorunlara dairdi, tehditler ise dağılmamıza yoksa gözaltına alınacağımıza dairdi. Yerin dibine girmemizi istiyorlardı.
“Parklarda 7. günün ardından polis tehditleriyle birlikte borç harç bir ev bulduk. Konumu okulumuzdan bir buçuk saat uzaktaydı. Etrafı duvarlarla çevrili öğrencilere senetle oda kiralayan, ‘mafyavari’ bir ev sahibimiz vardı. Bir odaya iki kişi yerleştiriyor, bir daireden altı-yedi bin lira gelir elde ediyordu. Kiranın bir gün gecikmesi halinde bile kapıya dayanıyor, dövmek, evden atmak gibi tehditler savuruyordu. Önce evden atıp, sonra imzalamak zorunda kaldığımız senet yoluyla, bir yıllık ücreti de zorla alacağını söylüyordu.
“Sonrasında bir yılımızı ödeyeceğimiz borçlara, kira, fatura gibi giderlere verdik. Geçtiğimiz bir yılın yarısından fazlasını kafelerde garsonluk yaparak geçirdim. Değil öğrenci; insan muamelesi görmüyor, ciddiye alınmıyoruz.
“Bugün, banklardan daha konforlu olmayan yurtlara ve ödeyemeyeceğimiz kiralara mahkûm ediliyoruz. İyiye giden hiçbir şey yok.”
“Açıkta bırakmayacağız” sözü ve okulu bırakan öğrenci gerçeği
Geçtiğimiz ay Kocaeli Valisi Seddar Yavuz istişare kurulu toplantısında, barınma sorununa dair yaptığı açıklamada: 2022-2023 eğitim öğretim yılında kayıt yapan öğrenci sayısının 15 bin 250 olduğunu, bunun altı bininin Kocaeli’nde ikamet ettiğini belirtti. Mevcut boş yatak sayısının: 10 bin 500 olduğunu ve gerekirse otel odası dahi tutabileceklerini ifade etti.
Kocaeli Barınamıyoruz Hareketine parklarda kalarak merhaba diyen S.K., Vali Yavuz’un bu konuşmadaki “Kimseyi açıkta bırakmayacağız dedik ve bırakmadık” cümlesine cevaben, “Geçen yıl iki bin küsür sıralarında yedek listesinde bekleyen arkadaşım Eymen D.’nin yaşadığı kaygılardan üniversiteyi bıraktığını bilmiyordur Sayın Yavuz” dedi.
Bu sorunu yaşayan Eymen D. bize durumu “Ben Kocaeli Üniversitesi ön lisans öğrencisiyim; bir miktar birikmiş parayla gittim Kocaeli’ne, yıl sonunda bir miktar borçla çıktım” cümlesiye özetledi.
Eymen D. yaşadığı kâbusun birçok öğrenci için de geçerli olduğunu belirterek şöyle devam etti:
“Üniversiteye gittiğimden çok kafelerde çalışıyordum aldığım ücret asgari ücretin yarısına tekabül ediyordu ne kadar çalışsak da yetiremiyorduk” dedi.
“Evdeki faturalar ev sahibimizin üzerineydi ve her geciktiğinde kapımıza dayanıyordu. Bir gün son kirayı ödemeden evden kaçacağımızı düşünmüş, evin kapısına dayanıp içeriye zorla girip kişisel eşyalarımıza el koydu, bir gün içerisinde son ayın kirasını ve yeni gelen faturaları ödememizi istedi. Saatlerce borç aradık, ancak parayı denkleştirdik ve sonrasında alabildik eşyalarımızı. Bizi bu duruma düşüren, bunu yaşamak zorunda bırakanlar, bir çözüm bulmayıp parklardan kovanlardır.
“Sadece barınmak, beslenmek ve öğrenmek istiyorduk”
“Parklarda kalmak sonuç verdi mi?” sorumuza S.K. “sonucunda bir şeyler oldu ancak iyi şeyler olmadı” yanıtı verdi. Sözlerine “bizi sindirdiler, bizi provoke ettiler” diye devam eden S.K. taleplerini temel olarak “sadece barınmak, beslenmek ve öğrenmek istiyorduk” şeklinde devam etti.
Gelen yetkililer arasında İzmit belediye başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in de olduğunu söyleyen S.K. “Kendilerine teşekkür ediyoruz. Çay, çorba gibi kaynakları eksik etmedi. 4. gece vaatlerini tekrar etti ve numaralaştık fakat sonraki gün aradığımız numaraya ulaşamadık, bir yıl geçti ne arayan ne soran oldu” diye anlattı.
Barınamıyoruz hareketinin kuruluşunun ardından verilen vaatlerin tersi yönünde hareket edildiğini belirten S.K. birçok temel ihtiyaca zam geldiğini belirtti.
“Bu yıl Ocak ayından Temmuz’a kadar ulaşıma üç kere zam geldi. Üniversite harç ücretlerine yüzde 36 zam geldi. Bunlar sadece gördüklerimiz. Ocak ayında şehir içi 2.75 olan öğrenci bileti, Nisan ayında 3.45’e, Temmuz ayında ise 4.10’a yükseldi. Üniversite harç ücretleri ise Temmuz ayında cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararı ile yüzde 36 zam gördü.
“Biz bir yılımızı verdik, bir arpa boyu yol alamadık. Ne öğrendiniz derseniz; ben, bizi bizim çabalarımızın kurtaracağını öğrendim. Ailelerimiz dahi kiralarını ödeyemez durumdalar, bugün de ölmedik diyebiliyoruz o kadar.”