ToplulukÜniversite

Çukurova Üniversitesi Yurdunda Kalan Öğrencilerden Üst Geçit Talebi

Deniz

Haberin İngilizce / Kürtçe versiyonları için tıklayınız.

 Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan kadın öğrenci  yurtlarında kalan öğrenciler trafik kazalarına karşı üst geçit taleplerini dile getirdi.

 Çukurova Üniversitesi yerleşkesi içerisinde bulunan kadın öğrenci  yurtlarında kalan öğrenciler trafik kazalarının önlenmesi için üst geçitin bir an önce yapılmasını istiyor. Geçmiş yıllarda defalarca öğrencilerin ağır yaralanmasına sebep olan kazalar yaşanmasına rağmen önlem alınmamasına öğrenciler tepkili. 

2014 yılında Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu önünde bir kadın öğrenci trafik kazası geçirmiş ağır yaralanmıştı. Durumu ağır olan öğrenciye arkadaşları seferber olarak kan vermişlerdi. Aralık 2018’de yine Fevzi Çakmak Kız Öğrenci Yurdu önünde hızla gelen aracın çarpması sonucu bir öğrenci yaralanmış, yoğun bakımda tedavi görmüştü. Kasım 2021’de de yaralanan kadın öğrenciyi Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel hastanede ziyaret edip öğrencilerin yoğun bulunduğu yurdun önüne acil üst geçit yapılması için Valilik ve Büyükşehir Belediyesiyle  girişimlerde bulunduklarını aktarmıştı. 

Üst geçit yapılması yerine rampa ve trafik ışıkları konuldu. Fakat mobese olmaması, hız kontrolü yapılmaması sebebiyle araçlar çok hızlı geçiyorlar. 

Kadın çalışmaları topluluğu öğrencilerle birlikte trafik kazalarının tekrar yaşanmaması için imza kampanyası düzenledi. Kadın çalışmaları topluluğu rektörlükle üst geçit yapılması için talepte bulununca rektör yardımcısından aldıkları yanıt ihalenin yapıldığını fakat hiçbir kurumun üstlenmediğini yönünde oldu. Bundan bir yıl önce yine Kadın Çalışmaları topluluğu bilgi almak için Belediye’ye gittiklerinde üst geçit projesini mimarlık fakültesinin üstlendiğini öğrendiler. Fakat bir yıl içerisinde bu konu hakkında adım atılmadı. Üst geçit yapılmamasına tepki gösteren öğrenciler trafik ışıklarının yetersiz olduğunu üst geçit yapılmasına acilen başlanması gerektiğini söylediler.

Üst geçit talebini öğrencilerle konuştuk.

“KARŞIDAN KARŞIYA GEÇMEKTE ZORLANIYORUM.”

Yurtta kalan maliye öğrencisi “Trafik ışıkları ve rampa var fakat kameranın olmadığını bilenler kırmızıda bile hız yaparak geçiyor. Karşıdan karşıya geçmekte zorlanıyoruz. Korkuyoruz. Geçen yıl bir kadın öğrenci trafik kazasında yaralanmıştı. Üst geçit yapılması konusu kazadan önce de konuşuluyordu. Fakat hiçbir çalışma yapılmadı” dedi.

”CEZA ALMAYACAĞINI BİLEN SÜRÜCÜLER HIZ YAPIYOR.”

Üst geçidin acil ihtiyaç olduğunu söyleyen yurtta kalan Çukurova Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi yurt önünün güvenli olmadığını söyledi:

 ”Üst geçit yapılması lazım. Geçen sene bu yüzden kaç tane kaza oldu. Sonra rektör üst geçit yapılacak dedi ama yapacaklar mı ya da ne zaman yapacaklar onu bilmiyorum. Yurdun önünden çok fazla araç gelip gidiyor. Işık olsa dahi polis memurlarının olmadığı durumlarda sürücüler gaza asılıyorlar. Cezasızlıktan güç alan sürücüler yüzünden hem öğrenciler hem de sokak hayvanları zarar görüyor.  Geçen yıl bir öğrenciyi ambulansa kaldırılırken gördüm. Bir de köpeğe çarpmışlardı. Köpeği yolun ortasında bırakıp kaçmışlardı.” 

“ÖGRENCİLERİN HAYATI ÖNEMSENMİYOR”

Trafik ışıklarının bazen bozulduğundan ve mobese olmadığı için araçların çok hızlı geçmesinden yakınan Hukuk fakültesi öğrencisi ise şöyle konuştu:

“Söz edilen rampalardan biri geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı konvoyu için kaldırıldı ve yerine yenisi konulmadı. Rampa olsaydı bile yeterli değildi kesinlikle. Karşıdan karşıya geçerken çok zorlanıyoruz. Ve rampa ve trafik ışıkları yetersiz olduğu için kazalar yaşanıyor. Yaşanan bu kazalar sonucu arkadaşlarımız yaralandı. Bu yüzden bunlara yeterli demek pek mümkün görünmüyor. Üst geçit sözü 2019 yılında Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğunun yapmış olduğu imza kampanyası sonrasında verildi aslında. Bu imza kampanyası da yaralanan arkadaşlarımızdan sonra başlatıldı. Üst geçit talebi imzalar toplandıktan sonra belediyeye verildi. Pandemi döneminde talep kabul edildi. Fakat henüz bir çalışmaya başlanmadı maalesef. Geçtiğimiz yıl bir arkadaşımızın daha kaza yapması sonucu konuyla ilgeleneceklerini dile getirdiler fakat hâlâ bir gelişme yok. Belediye ihale aşamasında olduğunu söylüyor. Bu da akıllara şu soruları getiriyor; üç yıldır neden ihale yapılmadı? Biz öğrencilerin canının kıymeti yok mu? Tek isteğimiz üst geçitin bir an önce yapılması.” 

“ÜST GEÇİT TALEBİMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Üst geçit talebi için gerekli çalışmalara başlanması gerektiğini dile getiren bir diğer  Hukuk fakültesi öğrencisi ise şunları dedi:

 “Çukurova kadın çalışmaları topluluğu olarak kız yurtlarının önüne üst geçit yapılması gerektiğini binlerce imza ile 2019’da dile getirmiştik. Belediye ise talebimize olumlu dönüş yaptı fakat sonrasında bir icraat göremedik. Belediyeye talebimizi yinelediğimizde üst geçit ihalesinin Mimarlık fakültesine verildiği söylendi fakat oradan bir açıklama bile yapılmadı. Bizi oyalayıp duruyorlar. Ayrıca Rektörümüz Meryem Hanım’ın kaza sonucunda yaralanan öğrenciyi hastanede ziyaret etmesi bize hiç samimi gelmemiştir. Eğer öğrenciler için bir şeyler yapmak istiyorsa yıllardır mücadelesini verdiğimiz üst geçit talebimizin arkasında durmalı. Üst geçit talebimizin hayata geçirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Biz kadın topluluğu olarak talebimizin sonuna kadar arkasındayız. Belediye ile görüşülüp olumsuz dönüş alırsak yeniden imza kampanyası başlatabiliriz . Ya da daha farklı eylemler düzenlenebilir diye düşünüyorum.” 

*Haber yayınlanmadan önce üst geçit yapımını bir firmanın üstlendiği öğrenildi, öğrencilerin talepleri uzun bir sürenin ardından karşılık buldu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button