Cinsel TacizCİTÖBKadınToplulukÜniversite

Çukurova Üniversitesi’nde Tacizi Önlemeye Karşı Aktif Birim Talebi

Özge Türkoğlu

Haberin İngilizce / Kürtçe versiyonları için tıklayınız.

Çukurova Üniversitesi Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi nerelerde eksik kalıyor, nasıl daha ulaşılabilir olur?

Çukurova Üniversitesi Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimi (CTS) kurulalı bir yıldan fazla zaman geçti ancak öğrencileri içine alan aktif bir çalışma yürütme ve öğrencilere ulaşma noktasında sıkıntı yaşıyor. 

Birim neler yapmalı, eksiklikler nasıl giderilir? Çukurova Üniversitesi  Kadın Çalışmaları Topluluğu’ndan Delal Özbey ve  Kadın Çalışmaları Topluluğunun eski üyesi olan Seren Eletaş ile konuştuk.

“Kampüs içerisinde bir birimin olması şarttı”

 Üniversiteli genç kadınlar tarafından güvenli kampüs, güvenli yaşam, güvenli gelecek talepleriyle kurulan Kadın Topluluğu hayatın her alanında yaşanan taciz, tecavüz ve şiddete karşı üniversite içinde çalışmalarına devam ediyor. Kadınlar bu topluluk aracılığıyla fikirlerini özgürce ifade edip, sorunlarını tartışıyor, birlikte çalışma örüyor. 

Çukurova Üniversitesi kampüsünün bazı yerleri ıssız ve okula girişler denetlenmiyor. Alınmayan güvenlik önlemleri özellikle kadınların tacize uğramasına sebep oldu. Topluluğun kurulduğu günden beri en büyük talebi cinsel tacizi önleme birimi kurulmasaydı. Topluluğun topladığı binlerce imza üniversite yönetimine sunuldu. Geçen yıl ise birim kuruldu. Kadınlar bir araya geldikçe güçleniyor. Dayanışmayla ses çıkartarak sorunlara çözüm buluyorlar. 

Seren Eletaş birimin kurulmasına giden yolu şöyle anlattı:

“Üniversitede yaşanan taciz olaylarından sonra topluluk olarak bunu nasıl önleyeceğimize dair bir araya geldik. Öğrencilerin tacize, şiddete maruz kaldıklarında üniversite kampüsü içerisinde bir birimin olması şarttı. Tabi ki üniversite yönetiminin de içinde bulunması, öğrencilerin de dahil olduğu bir birim olmalıydı. Kadın Topluluğu olarak çalışmalarını Taciz Önleme Biriminin kurulması talebimiz öncelikli çalışmamız haline geldi. Üniversite yönetimi geçen yılda Taciz önleme birimini kuracaklarını bildirilmişti Topluluğun çalışması ve bu konuyu gündemde tutması üniversite yönetimini harekete geçirdi diyebiliriz.”

“Birim, öğrencilere ulaşma noktasında eksik kalıyor”

Kadın Çalışmaları Topluluğundan Delal Özbey, birimin birçok üniversitenin birimlerine göre aktif bir durumda olmasına karşın öğrencilere ulaşma noktasında eksik kaldığını söyledi:

“Öğrenciler birimi bilmiyor. Üniversite içinde birimin daha fazla tanıtılması gerekiyor. Üniversite içinde tacize uğrayan biri ne yapacağını bilmeli ve birime başvurabilmeli. Yapılan tanıtımlar okulun konferans salonlarındaydı ve o tarz tanıtıma çok fazla öğrenci çekemedikleri için yetersiz kaldı. Kulüplerle, topluluklarla ortak etkinlik yaparak, okulun içine afiş asarak, atölye kurarak öğrencilere ulaşmalı. 

“Öğrencilerin talepleri karşılanmış gibi görünüyor fakat tam olarak karşılanmadı. Öğrencilere psikolojik destek sunduklarını söylüyorlar fakat psikolojik destek için dilekçe verdiğimizde bizi 4. sınıf öğrencilerine yönlendiriyorlar. Bu kabul edilemez. Cinsel tacizi önleme birimi kendi bünyesinde bulunan psikologlar ile tacize uğrayan öğrencilere psikolojik destek sunmalı. Öğrencilerin en büyük taleplerinden biri de bu. Hukuki anlamda destek sağlanmalı. Bu açıdan da öğrencilerin talepleri tam olarak karşılandı diyemiyorum. Umarım daha aktif ve daha taleplerimizin karşılandığı bir birime dönüşür. Çünkü bizim üniversitemiz de çok fazla taciz olayı yaşanıyor. Öğrencilerin okula güvenle gidebilecekleri, yalnız olmadıklarını hissettikleri, kendi haklarını arayabildiklerini bilmeleri gerekiyor. “  

Neler eksik, ne olmalı?

CTS’de her fakülte ve her yurttan en az iki öğrenci olmak üzere temsilcisi olması gerekirken sadece iki öğrenci birimin içinde yer alabildi. Bu öğrencilerin birim üzerinde yeterince söz sahibi olmadığını gösteriyor. Birim içerisinde aktif bir öğrenci temsilciliği olmalı. 

Birimin henüz acil durumlar için bir acil numarası yok ve öğrenciler arasında bilinen bir birim olmadığı için tacize uğrayan öğrenciler birime yeterince ulaşamıyor. Geçen haftalarda tacize uğrayan bir kadın öğrenci Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğuna ulaştı ve topluluk hukuki destek sağlayıp psikolojik destek için CTS’ye yönlendirdi. Bu görevi toplulukların desteği olmadan birim tamamen üstlenecek bir konuma gelmeli.

CTS tacize, tecavüze uğrayan öğrencilere destek olmalı ama bununla yetinmeyip bu olayların yaşanmaması için kampüs içinde önlem almalı ve bilinç düzeyini artıracak etkinliklerle taciz, tecavüz ve şiddetin önüne geçmeye çalışmalı. 

Çok büyük bir alana sahip olan üniversite kampüsünün birçok yeri ıssız. Öğrencilerin vakit geçirebileceği yeni alanlar açarak ve ışıklandırmayı güçlendirerek bu sorun çözülebilir. Kampüs hava karardığında kapkaranlık oluyor. Öğrenciler hava karardıktan sonra üniversitede vakit geçirme şansı olmuyor. Kampüsün girişinde herhangi bir denetim olmayıp öğrenci olan olmayan herkesin rahatlıkla kampüse girebildiği bir durum gözlemleniyor. Bu denetimsiz giriş zaten ıssız olan kampüste öğrencilerin güvenliğini tehlikeye atıyor. Kampüsün girişindeki yurtların yanındaki yol trafiğe açıldı. Öğrenciler bu durumdan rahatsız. “Zaten hiç birimizin arabası yok” diyen kadın öğrenciler yurt yolunun trafiğe açılmasından sonra araçların oraya gelip kendilerini sözlü taciz ile rahatsız ettiğini dile getirdi.

Çukurova Kadın Çalışmaları Topluluğu kadın öğrencilerin kampüs içinde güvenlik sorunu olduğuna dikkat çekerek yönetimden bu sorunun çözülmesine dair çalışma yürütmesini istiyor. CTS, taciz olayları yaşanmadan önlem almalı. Kampüs içinde güvenlikler devriye gezmeli ve kampüse girişler denetim altına alınmalı. Öğrencilere birim tanıtılmalı ve bilinçlendirici çalışmalar yürütülmelidir. Çukurova Kadın Çalışmaları Topluluğu birime bu konu hakkında bir dilekçe yazarak taleplerini ileteceğini dile getirdi.

Çukurova Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu kampüs güvenliğini sağlamayı hedef alan, taciz, tecavüz, şiddete karşı öğrencilerin ne yapması gerektiğini anlatan eğitimler yapan, toplumsal cinsiyet eşitliğini önemseyen ve bu konuda kampüste aktif çalışmalar yürüten, flört şiddeti, cinsel sağlık gibi eğitimler düzenleyen, tacize tecavüze, şiddete uğrayan öğrencilere tıbbi, hukuki ve psikolojik destek veren , öğrencilerin fikirleri önemseyip birlikte çalışmalar yapan aktif bir Cinsel Tacizi Önleme Birimi istiyor. Birimin bu taleplere hassasiyetle karşılaması gerekir.

Fotoğraf: Volkan Pekal / Evrensel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button